skanellakis

Δρ. Σπυρίδων Κανελλάκης

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος 

 

O Σπυρίδων Κανελλάκης είναι απόφοιτος του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Ιδρύματος Κρήτης και του Μεταπτυχιακού προγράμματος της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Άμπερντην με ειδικότητα στην Ανθρώπινη Διατροφή και Μεταβολισμό. Από το 2008 έως σήμερα εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή, η οποία έχει συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) – Ερευνητικό Χρηματοδοτούμενο Έργο: Ηράκλειτος ΙΙ. Επένδυση στην κοινωνία της γνώσης μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων διατροφικής αγωγής και αγωγής υγείας, την δημιουργία και εκτίμηση της εγκυρότητας εργαλείων αξιολόγησης της διατροφικής κατάστασης ατόμων. Ο Σπυρίδων Κανελλάκης είναι πρώτος συγγραφέας ή συν-συγγραφέας σε 5 δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε 2 αναρτημένες ανακοινώσεις εργασιών σε επιστημονικά Πανελλήνια συνέδρια. Τέλος τα τελευταία 2 έτη (2010 έως σήμερα) έχει αναλάβει την διδασκαλία των εργαστηριακών ασκήσεων των μαθημάτων «Διατροφική Αξιολόγηση» και «Διατροφική Αγωγή» που διδάσκονται στους προπτυχιακούς φοιτητές του 2ου και 4ου έτους σπουδών, αντίστοιχα, του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

 

Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής

 

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: «Σχεδιασμός, υλοποίηση και αξιολόγηση προγράμματος διατροφικής παρέμβασης διάρκειας 12 μηνών σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες: αλλαγές σε δείκτες οστικού μεταβολισμού και οστικής πυκνότητας».

 

Επιβλέπων: Ιωάννης Μανιός, Επίκουρος Καθηγητής Διατροφικής Αξιολόγησης και Διατροφικής Αγωγής, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

 

Σύντομη περιγραφή

Η διδακτορική διατριβή αυτή αποτελεί μια συνδυαστική προσέγγιση στην πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει τόσο τον σχεδιασμό, εφαρμογή και υλοποίηση ενός προγράμματος διατροφικής παρέμβασης για 12 μήνες καθώς και την παράλληλη χορήγηση εμπλουτισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων με ασβέστιο, βιταμίνη D και βιταμίνη Κ. Συγκεκριμένα η παρέμβαση εστιάζει στην κινητοποίηση των εθελοντριών σε ζητήματα υγείας σχετικά με την διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα. Αυτό γίνεται με τη χρήση συμπεριφοριστικών προσεγγίσεων μέσα από ενημερωτικές συνεδρίες με στόχο την αύξηση της αυτοαποτελεσματικότητας, της αυτορύθμισης συμπεριφοράς και της αυτοαξιολόγησης. Επιπρόσθετα χορηγούνται τρία διαφορετικά εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (1ο : Ca, βιταμίνη D, 2ο : Ca, βιταμίνη D και k1 και 3ο : Ca, βιταμίνη D και k2) στις τρεις ομάδες παρέμβασης. Η συνδυαστική αυτή προσέγγιση στοχεύει στην βελτίωση δεικτών υγείας οστικού μεταβολισμού και σύστασης σώματος, καθώς επίσης και στη βελτίωση συνηθειών ζωής και συμπεριφοράς και κατά επέκταση στην μείωση παραγόντων κινδύνου για την οστεοπόρωση. Ο συνολικός αριθμός εθελοντριών που συμμετέχουν στην μελέτη είναι 170 (1 ομάδα ελέγχου, και 3 ομάδες παρέμβασης). Τέλος με την συνεργασία της επιστημονικής ομάδας του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης Από τα δεδομένα σύστασης σώματος θα επιχειρηθεί σύγκριση μεθόδων ανάλυσης σύστασης σώματος, καθώς και η εξαγωγή εκτιμήσεων χρησιμοποιώντας υπάρχουσες εξισώσεις από την βιβλιογραφία. Τέλος, θα επιδιωχθεί η δημιουργία εξισώσεων υπολογισμού σύστασης σώματος μέσω της συσχέτισης των παραμέτρων που παίρνουμε από τις απλούστερες μεθόδους με τα δεδομένα της πρότυπης μεθόδου DXA.
Η υλοποίηση της παρούσας διδακτορικής διατριβής κατανέμεται στα ακόλουθα Πακέτα Εργασίας (ΠΕ):
Π.Ε. 1 : Τίτλος: Σχεδιασμός χρονοδιαγράμματος και εξέλιξης της μελέτης.
Π.Ε. 2 : Τίτλος: Εύρεση- επιλογή εθελοντών
Π.Ε. 3 : Τίτλος: Σχεδιασμός και εφαρμογή μελέτης διατροφικής παρέμβασης
Π.Ε. 4 : Τίτλος: Έλεγχος αποτελεσματικότητας παρέμβασης
Π.Ε. 5 : Τίτλος: Αναλύσεις βιοχημικών δεικτών
Π.Ε. 6 : Τίτλος: Στατιστική επεξεργασία δεδομένων
Π.Ε. 7 : Τίτλος: Συγγραφή και δημοσίευση εργασιών και διατριβής

 

Λίστα με δημοσιευμένες εργασίες:
Δημοσιευμένα άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά:

  1. Kanellakis S, Manios Y. Validation of Five Simple Models Estimating Body Fat in White Postmenopausal Women: Use in Clinical Practice and Research. Obesity (epub ahead of print) 2 Feb 2012. doi: 10.1038/oby.2011.403. pdf
  2. Manios Y, Kanellakis S, Androutsos O, Maragkopoulou K, Giannopoulou A, Argyri E, Moschonis G. Development and validation of a simple model based on anthropometry: estimating fat mass for white postmenopausal women. Menopause (epub ahead of print) 25 Oct 2011. pdf
Joomla Templates - by Joomlage.com